Foto: Elena Koit

Rändnäitus “Lähme nulli!” on Ugala Teatris avatud kuni 21. märtsini

Näituse “Lähme nulli!” eesmärk on läbi visuaalselt kõnekate metafooride tuua vaatajateni prügi olemus, probleemi suurus ning pakkuda lahendusi. Külastaja saab eksponaate vaadata ja osasid ka katsuda ning arusaama ringmajandusest ja materjalide ümbertöötlemise võimalustest.

Foto: Elena Koit
Foto: Elena Koit

“Elame tooda-tarbi-hülga ajastul. Prügi kaob meie silme alt kiiresti ja seetõttu on prügiprobleemi lihtne eirata. “Lähme nulli!” näitus toob prügi meie silme ette. Kui palju on 13 kg prügi – kogus, mida keskmiselt iga eestlane igas kuus tekitab? Või mitu vaaditäit vett on 2450 l? See on kogus, mida läheb vaja ühe valge puuvillase T-särgi tootmiseks. Kui suur on 30 000 konist tehtud küürvaal? Lihtsalt number ei ütle meile midagi, aga kui seda kogust päriselt näed, siis tekib sügavam arusaamine,” ütles näituse peakorraldaja Katarina Papp.

Näitus pakub tavatarbijale mitmeid keskkonnahoidlikumaid alternatiive tavapärasele ühekordsele. On oluline, et tavatarbijatena oleksime keskkonnaprobleemidest teadlikud, et saaksime teha targemaid valikuid. Samas nõustuvad näituse korraldajad, et vastutust keskkonnaprobleemide ees ei saa panna vaid tarbijate õlule. Muutuma peab seadusandlus, muudatusi peavad tegema ettevõtted.

Näituse loomisel on kasutatud võimalikult palju materjali, mis muidu oleks lõpetanud prügis:

  • infotekstid on trükitud trükikoja jääkidele;
  • eksponaatide aluspoodiumid on tehtud ehitusobjektidelt saadud jääkmaterjalidest;
  • eksponaatide loomisel on kasutatud ettevõtetelt ja eraisikutelt kokku kogutud “prügi”. 

Näitusele luuakse ka kirjeldustõlge, mis võimaldab sellest osa saada pimedatel ja vaegnägijatel. Kirjeldustõlge on Lähme nulli! kodulehel saadaval alates 15.jaanuar.

MTÜ Lähme nulli pakub lisatasu eest ka näituse tuure ja praktilisi nullkulu õpitube.

Näituse loomisele on kaasa aidanud mitmed Eesti kunstnikud: Ines-Issa Villido, Ivar Heinpalu, Mare Raidma, Karola Kaugema, Auli Uiboupin, Eva Reiska, Haana Norma ja Marie Käige. Koostööd teeme pea 30 Eesti ettevõttega, kelle missiooniks on prügivaba maailm. Rohkem infot näituse kodulehel.

Näituse avamist Viljandis toetavad KIK ja Viljandi linn.