Kestliku turismi õppereis Lahemaale
Kesk-Eesti turismiorganisatsioon kutsus turismiettevõtjad kahepäevasele kestliku turismi õppereisile Lahemaale. Reisil osalesid ettevõtjad nii Viljandimaalt, Põltsamaalt kui ka Järvamaalt.
Puhta vee teemapargis võttis meid vastu karismaatiline ja laialdaste teadmistega Priit Adler, kes selgitas looduse ja inimese vahelise koostöö tulemusi.
Palmses, Lahemaa rahvuspargi külastuskeskuses tutvustas Kaisa Linno piirkonna koostöömudelit, Rohelise Sihtkoha plaatinumtaseme toonud tegevusi ja kohalikke muresid-rõõme. Kuna Järvamaa säilitas hõbetaseme ja Viljandi alustab antud programmiga, siis oli osavõtjatel huvitav kuulata Lahemaa kogemusi.
Valgejõe Veinivilla perenaine Tiina Kuuler tutvustas veinitegijate köögipoolt. Veinivilla kasutab oma jookide valmistamiseks kohalikku toorainet. Kodumaistest maasikatest, alõtsadest, pihlakatest ja puuviljadest saab õppinud veinimeistritest ema ja poja käe all kodumaine vein. Viinamarja pressjääkidest valmistab Veinivilla napsu Marc d` Estonie, mis hinnati eelmisel nädalal festivalil Maitsev Eesti kuldmedaliga.
Õhtuse programmi raames tutvustati Viinistu kunstimuuseumi. Kohalik giid Kaisa Kaisel tutvustas kunstimuuseumi saamislugu. Viinistus ei saa ühegi objekti juures mainimata jätta Jaan Manitskit, kes on andnud piirkonnale oma abi ja nõu arenemiseks ning tegutsemiseks.
Pärast õhtusööki viis kohalik entusiast (nii palub ta end ise nimetada) Raido Roostalu reisil osalejad Lukustatud uste tuurile. Novembri pimeduses ja merekohina saatel said osalejad hindamatu kogemuse ja emotsiooni uudistades miljonivaatega uues kabelis ning vanas mahajäetud liimikeetmistsehhis ja sööklas.
Teisel päeval oli turismiorganisatsiooni kestliku suuna juht Daisy Estam kokku leppinud kohtumised Juminda poolsaarel Kolga rahvamajas ja Leesi külas. Reisi viimaseks pärliks oli endine nõukogudeaegne allveelaevade baas – Hara sadam.
Kaks pikka ja tihedalt kohtumisi täis päeva oli osalejate meelest huvitav ja häid praktikaid pakkuv. Samas on jällegi hea teada vana tõde, et mured ja rõõmud on igas piirkonnas samad ning meeskonnana ja kestlikult tegutsedes on võimalik midagi nii enda kui külastajate heaks ära teha.
Õppereisi korraldas Kesk-Eesti turismiorganisatsioon.