Trad.Attack!

Eestis ja terves maailmas järjest enam armastatud ansambli Trad.Attack! liikmed Sandra Vabarna, Jalmar Vabarna ja Tõnu Tubli on kõik ühel või teisel viisil Viljandiga seotud ning peavad seda linna enda jaoks oluliseks ka mööda ilma ringi reisides. Tänaseks üle 30 riigis esinenud muusikud igatsevad ka kaugeid kontserdilavasid vallutades taga Rohelise Maja kohvi, siinset vaikust ja kodutunnet.

Foto: Daniel Voloz

Milline on teie suhe Viljandiga?

Sandra: Kolisime vanematega Viljandi lähedale Kondile Paistu valda, kui ma olin paari aastane. Olen siin üles kasvanud, koolis ja ülikoolis käinud. See on rohkemat kui minu kodulinn.

Jalmar: Väga soe. Viljandisse tulin ma ülikooli ning sellest linnast algas minu päris muusikukarjäär. Siit sain ka olulised tööalased kogemused Eesti Pärimusmuusika Keskuse produtsendina, mis mind tänaseni saadavad. Praegu leian Viljandist alati käputäie sõpru ja loomulikult ühe oma lemmikkohviku ning suurepärase festivali!

Tõnu: Olen Viljandist pärit, siin koolis käinud ja üles kasvanud, õppinud muusikat tundma ja austama ning hindama ka meie maa loodust ning vaikust, mis paljudes maailma kohtades juba defitsiidiks on saanud.  Vahepeal elasin kolm aastat Tallinnas aga see ajas pea kiiresti uimaseks, sest linnamelu ja närvilisust on kordades rohkem kui Viljandis. Nüüd elan juba kaks aastat jälle kodulinnas ja ausalt öeldes ei tunne küll, et tahaks mujal elada.

Foto: Silver Tõnisson

Kui saaksite oma kontserttuuridele Viljandist midagi kaasa võtta, siis mis see oleks?

Sandra: Kodutunde ja Rohelise Kohviku kohvi ja kaneelisaiad!

Jalmar: Oleme lubanud, et kui kunagi suurteks staarideks saame siis võtame Rohelise Kohviku parima barista Signe endaga tuurile kaasa 🙂

Tõnu: Kindlasti võtaksin kaasa Viljandi vaikuse. Kui varahommikul või õhtul linnas jalutada või lihtsalt koduaknal istuda, tekib vahel ajatuse tunne. Nii vaikne on, et nagu kõik seisaks. Seda tunnet tahaks kõigile tutvustada, kui midagi eriti kodust.

Foto: Silver Tõnisson

Milline tähendus on teie jaoks Viljandi pärimusmuusika festivalil?

Sandra: Tänu sellele festivalile sai üldse alguse minu tee pärimusmuusika ja muusiku karjäärini. See festival on mind kasvatanud, hoidnud, arendanud. Näidanud kuidas üks suurepärane meeskond koostööd teeb ja kuidas hoida kvaliteeti.

Jalmar: Ikooniline. Ilma selleta poleks meie pärimusmuusikamaastik selline nagu ta on.

Tõnu: Viljandi Folk on ilmselt valdava osa Viljandlaste jaoks üks suur suvine pidepunkt. Nii ka mulle. Sellest neljast päevast saab nii muusikalist inspiratsiooni kui ka kohata uusi ja vanu tuttavaid. Olles paljudel festivalidel osalenud siis julgen öelda, et Folgi näol on tegemist ühega maailma parimatest. Uhke tunne on olla selle osa nii muusiku kui viljandlasena.