Tõnu Tubli x Tradimus ja Duo Mann ja Juula x Duo Vandenabeele & Knapen (Belgia)

Mais toob Eesti Pärimusmuusika Keskus kuulajateni kaks kontserti sarjas “Noored talendid ja nende iidolid”, kus noored jagavad lava mõne oma eeskujuga.

Esimene neist on põneva uue pärimusmuusika bändi Tradimusi ja trummikorüfee Tõnu Tubli ühiskontsert 14. mail kell 19. Tõnu Tubli on trummar, kes on enim tuntud ansamblist Trad.Attack! Sel korral saab aga kuulda tema eksklusiivset sooloprojekti, mis võtab meid kaasa ühemeheorkestri järgmisele tasandile: keerukatest rütmidest ja sügavatest harmoonilistest struktuuridest tehtud sisekosmosesse. Tema rütmi- ja helikeel paneb uutmoodi kuulama, kuna tema pillikomplektist kerkivad ja vajuvad meloodiad on ühtaegu nii elektroonilised kui akustilised. Etteaste, mida tuleb lihtsalt näha, et uskuda! Tubli: “Minu sooloprojekt on minu harjutatud tundide summa. Harjutades üldiselt üksi, otsin alatasa viise, kuidas teha seda muusikaliselt, olgu siis tegemist päris muusikaga või lihtsalt kuiva trenniga.”

Tradimus on kuueliikmeline sõpruskond, kelle silmad pillimängu ajal eriliselt säravad. Kokku said nad 2020. aasta Laste ETNO laagris, seejärel juba Laste ETNO ringreisil ning siis oligi selge, et ühendus on enam kui õige. Noored esitavad peamiselt enda seatud Eesti pärimusmuusikat, kuid repertuaarile lisavad vürtsi ka välismaised viisid ja autorilood.

21. mail kell 19 astub lavale Duo Mann & Juula (tõlge: Maria Mänd ja Juuli Kõrre), kes on tegutsenud kaks aastat. Enne seda olid nad lihtsalt eluaegsed sõbrad, viiulid käes. Selle kahe aasta jooksul on hulk vett merre voolanud: nad on jõudnud panna kinni Noorte pärimusbändide konkursi, esineda erinevatel kodumaa festivalidel ning mängida selgelt parima “Tõmba Jüri”, mida eales maamuna peal kuuldud. Kes nende kontserti varem näinud, on jõuliste poognatõmmete saatel tõenäoliselt tantsugi vihtunud, kuna neidude mäng ja laul on äärmiselt kaasakiskuv. Mann ja Juula saevad vanade eesti pillimeeste lugusid suure kirega ning duo repertuaari kuulub ka nende endi looming. Nad ise arvavad, et kõik algas 2020. aasta suvel, kui nad läksid Belgiasse Genti linna viiulilaagrisse. Seal kohtusid nad Wouter Vandenabeelega, ühe vingeima viiuldajaga terves Euroopas, kellelt said noored ka hulgaliselt inspiratsiooni ja õpetust. On see siis laagris hakkama pandud pikatoimeline inspiratsioonikütus või Maria ja Juuli südamete imetundlik vägi – head jõud saadavad noori poogendajaid siiani. See kütus võimaldab kohale sõidutada ka sellesama õpetaja Wouter Vandenabeelel ning võtta kaasa Jeroen Knapeni koos kitarriga. Nii nagu Eestist, käis ka Belgiast 1990. aastatel üle pärimusmuusika taaselustamise laine. Wouter Vandenabeele mängis oma viiuliga selles suurt rolli ansambli Ambrozijn koosseisus. Sellest ajast saati on ta töötanud helilooja ja arranžeerijana, juhtinud erinevaid kollektiivne ja kirjutanud muusikat filmi ja teatri tarbeks. Aastate eest pani ta aluse Olla Vogala maailmamuusikaorkestrile ning tema entusiastlik õpetajatöö kõikvõimalikes laagrites ja õpitubades annab tunnistust sellest, et säde nii silmis kui poognas on jagamiseks. Oma duopartneri Jeroen Knapeniga on ta lava jaganud kümme aastat.
Jeroen Knapen on Flandrias kitarristina tegutsenud peaaegu 15 aastat ning praegu mängib sellistes koosseisudes nagu Brisk, Liqa’ ja The Chai Connection. Oma küllaltki noorele eale vaatamata on ta jõudnud salvestada rohkem kui 15 albumit, esinenud festivalidel Portugalis, Kanadas, Eestis ja Šveitsis. Jeroen on ka hinnatud õppejõud nii muusikakoolis, kus ta kitarri õpetab, kui ka ETNO- ja pärimusmuusikalaagrite juhendajana. Oma karjääri alguses külastas Jeroen Eestit korduvalt Eesti Etno laagrite ja kontserttuuride tõttu ning on sellest ajast ka suur Eesti fänn. Kindlasti teab ta mõnd labajalga, kui küsida! Koos Wouteriga kostitavad nad meid madalmaade ja kogu euroopa traditsiooniliste masurkade ja šottisitega, omaloomingu ja improvisatsioonidega.