Fotol näituse kuraator Mae Kivilo ja makettide autor Mirjam Kalamees. Foto: Silver Kaljula

Teatrikunstnike värske näitus jõudis Tallinnast Tammsaare pargist Ugalasse

Teatrikuul on Ugala teatri lipuväljakul võimalus tutvuda teatrikunstnike näitusega 1:10 SUHE ÜKS KÜMNELE. Mae Kivilo kureeritud näitusel esitletakse makette ning fotosid kaheteistkümne teatrikunstniku auhindu pälvinud ning publikumenu kogunud teostest. Näitus avati 30. jaanuaril Tallinnas Tammsaare pargis, kust liikus otse edasi Ugala teatrisse.

Fotol näituse kuraator Mae Kivilo ja makettide autor Mirjam Kalamees. Foto: Silver Kaljula
Fotol näituse kuraator Mae Kivilo ja makettide autor Mirjam Kalamees. Foto: Silver Kaljula

“Näituse eesmärk on tuua fookusesse teatrikunstnik kui looja, kes annab lavastusele näo. Teatrikunstniku võimuses on tõlkida lavastuse idee materjalide, värvide ja faktuuride keelde. Neid ühendades loob teatrikunstnik ruumi, kus kõik on kaalutud. Iga pisiasi on kõnekas ja oluline osa lavastuse omailmast. Vähem tähtis ei ole näitleja seljas olev kostüüm. See on lähim ruum, mis ümbritseb tegelaskuju ja toetab näitlejat rolli loomisel. Seega on teatrikunstniku töö mateeria komponeerimine. Komponeerimine on teisisõnu tegelemine suhtega. Valguse ja pimeduse suhtega. Tiheduse ja hõreduse suhtega. Kauguse ja läheduse, soojuse ja kõleduse, õrnuse ja räiguse suhtega laval materjalide ja esemete kaudu. Ja ka laval olevate esemete ja kostüümi suhtega nende puudumisse, ehk olukorda, kus laval ei ole esemeid, on ainult alasti näitleja ja mõte”, sõnas kuraator Mae Kivilo. 

Näitusel osalevad Arthur Arula, Ene-Liis Semper, Iir Hermeliin, Jaagup Roomet, Kairi Mändla, Kristiina Põllu, Laura Pählapuu, Liina Keevallik, Lilja Blumenfeld, Pille Jänes, Rosita Raud, Reili Evart ja Mirjam Kalamees.
Näitus jätkub veebis: https://galerii.lavastuskunst.ee/

Näitusega tähistab Eesti Lavastuskunstnike Liit oma 30. tegutsemisaastat. See on kuues näitus ELKL näitusesarjast “1:10”, mis kümne aasta jooksul (2017 – 2027) tutvustab  lavastuskunstnike loomingut igal korral erinevast vaatepunktist.
Näituse meeskonda kuuluvad Mae Kivilo, Emma Pipi Penelope Visnap, Pärtel Tall, Siim Vahur, Indrek Koff, Enno Innos, Aimur Takk, Marge Martin ning Mirjam Kalamees.

Näitust toetavad Eesti Kultuurkapital, Eesti Lavastuskunstnike Liit, Eesti Kunstnike Liit, Tallinna Linn, Borg, Digiprint.